Download brochure en prijslijst
Neem contact op
Maak een showroomafspraak

Onderhoud

Hout is een natuurlijk materiaal. Iedere boom is uniek in kleur, patroon en structuur. Het is normaal dat er verschillen optreden tussen de houten delen. Het tafelblad is een natuurlijke weergave van het specifieke hout waarvan de tafel is gemaakt. De tafel bij jou thuis kan dus afwijken qua kleur, patroon en structuur van de tafel die je in onze showroom of bij een dealer van Seuren Tafels hebt bekeken.

De massieve tafelbladen van een Seuren tafel zijn opgebouwd uit aan elkaar verlijmde massieve houtstroken van wisselende breedte. Hierdoor blijven de natuurlijke kenmerken van hout, zoals noesten, vergroeiingen en zwarte pitjes, zichtbaar.

Wij leveren onze tafels zowel behandeld als onbehandeld. Behandelde tafels zijn afgewerkt met meubelolie, whitewash, grijswas of lak. Door invloed van (zon)licht neemt het hout na verloop van tijd zijn definitieve kleur aan. Bekijk bij de keuze voor een tafel ook de verschillende afwerkingen goed en kies voor de afwerking die bij jouw levensstijl past.

Vocht en temperatuur

Net als bij de huid van de mens, is het voor hout essentieel het vochtgehalte op peil te houden. Om krimpen van het hout te voorkomen, adviseren wij de relatieve vochtigheidsgraad in de kamer constant op ongeveer 60% te houden. Massief hout is bijzonder gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Het hout kan dan gaan werken, waardoor kleine kop- en droogscheurtjes kunnen ontstaan. Een constante omgevingstemperatuur en relatieve luchtvochtigheid zijn daarom essentieel. Zet de tafel bij voorkeur neer op een plek met voldoende afstand van een warmtebron.

Onderhoudsvoorschrift – Massief hout met olieafwerking

Een olieafwerking zorgt ervoor dat de natuurlijke uitstraling van het massieve hout nog beter tot zijn recht komt. De structuur wordt beter zichtbaar. Het hout wordt wel iets donkerder. Wij behandelen onze tafels met een hoogwaardige meubelolie. Samengesteld op basis van uitsluitend ecologisch verantwoorde grondstoffen, reinigt, verzorgt en beschermt deze olie het hout.

Nieuwe tafels behandel je regelmatig met olie. Veeg de overgebleven olie van het hout af. Wanneer het tafelblad eenmaal is verzadigd, volstaat een behandeling eens per half jaar. De olie beschermt het hout, en zorgt voor een langere levensduur van de tafel.

Voor dagelijks onderhoud is afnemen met een droge doek voldoende. Indien nodig gebruik je lauw water. Lichte krassen en vlekken kun je wegschuren, in de richting van de houtnerf, met zeer fijn schuurpapier (korrel 180). Daarna moet de tafel weer met meubelolie behandeld worden.

Onderhoudsvoorschrift – Massief hout met whitewash of grijswas afwerking

Met de wasafwerking ‘wast’ men de tafels grijs of wit in. De mattererende werking van de was geeft een prachtig effect. Voor dagelijks onderhoud is afnemen met een droge doek voldoende. Indien nodig gebruik je lauw water. Direct contact met water (door bijvoorbeeld glazen op tafel te zetten) moet je voorkomen. Gebruik dus bij voorkeur onderzetters. Wil je ronde kringen voorkomen, gebruik dan vierkante glazen.

Eventueel kan de tafel eenmaal per jaar volledig gereinigd worden. Lichte krassen en vlekken kun je wegschuren, in de richting van de houtnerf, met zeer fijn schuurpapier (korrel 180). Daarna breng je de whitewash of grijswas met een droge doek aan. Overtollige whitewash of grijswas verwijder je met een droge doek.

Voor een betere bescherming van uw tafel kun je met een droge doek de hardwax van Osmo aanbrengen. Deze hardwax wordt op verzoek meegeleverd. Let op: de wax geeft meer glans en de tafel wordt geler!

Onderhoudsvoorschrift – Massief hout met lak

De meest onderhoudsvriendelijke afwerking is lak. Voor dagelijks onderhoud is afnemen met een droge doek voldoende. Indien nodig gebruik je allesreiniger.